![spływ](/mfiles/653/44/65/i/1920-550/-Group-1-DJI_0176-HDR-5-_DJI_0201-HDR-5-6-images-1472x920-1716410058.jpg)
![sr1](/mfiles/653/44/159/i/1920-550/-Group-34-DJI_0773-HDR-5-_DJI_0803-HDR-5-7-images-1472x828-1716409725.jpg)
![zan1](/mfiles/653/44/160/i/1920-550/DJI_0439-1472x826-1716987914.jpg)
![bocki](/mfiles/653/44/194/i/1920-550/QBCI3599-1718618622.jpg)
![1](/mfiles/653/44/196/i/1920-550/-Group-1-DJI_0128-HDR-4-_DJI_0168-HDR-4-9-images-1472x828-1716408557.jpg)
![4](/mfiles/653/44/199/i/1920-550/DJI_0489-1472x828-1716988033.jpg)
![2](/mfiles/653/44/197/i/1920-550/Zamek-w-Czorsztynie-1472x908-1716408857.jpg)
![7](/mfiles/653/44/200/i/1920-550/-Group-18-DJI_0282-HDR-5-_DJI_0322-HDR-5-9-images-1472x920-1716409584.jpg)
30-31.07.2022 r. odbyły się „II Targi Produktu Regionalnego i Górskiego oraz XXV Konkurs Potraw Regionalnych w gminie Czorsztyn”. Głównym partnerem wydarzenia była Małopolska, a patronat honorowy nad imprezą objęło Ministerstwo Klimatu i Środowiska.
Zapraszamy do zapoznania się z protokołem posiedzenia komisji oceniającej potrawy zaprezentowane w ramach XXV Konkursu Potraw Regionalnych w gminie Czorsztyn.
Skład komisji oceniającej:
Tadeusz Wach – Wójt Gminy Czorsztyn,
Anna Paluch – Poseł na Sejm RP,
Julian Kopiński – kapelan myśliwych i leśników,
Karol Zachwieja – członek zarządu Małopolskiej Izby Rolniczej,
Bogusław Rataj – łowczy okręgowy Polskiego Związku Łowiectwa.
Komisja oceniła 50 potraw biorących udział w konkursie, a punkty przyznawała według następujących wytycznych: oryginalność przygotowanych potraw, walory smakowe, wystrój stołu (naczynia, obrus itp.).
Komisja postanowiła nagrodzić i wyróżnić następujące potrawy:
Zupa z lisówek - KGW Maniowy,
Pierogi z kapustą - KGW Kluszkowce,
Kluski z makiem, rodzynkami i miodem - KGW Czorsztyn
Żołądki z gęsi - KGW Maniowy
Pierogi z rydzami - KGW Sromowce Niżne
Cukinia faszerowana grzybami - KGW Sromowce Wyżne
Mięso: łopatka z kapustą - KGW Huba
Goście:
Zupa z lubczykiem - KGW Lubcza (Gmina Ryglice)
Pasztet z królika - KGW Brzyno (Gmina Krokowa)
Flaki z serem i szczypiorkiem - KGW Rogoźno
Dzik pieczony w sosie własnym - Polski Związek Łowiecki, Zarząd Okręgowy Nowy Sącz
_____________________________________
Zapraszamy również do zapoznania się z protokołem posiedzenia komisji oceniającej nalewki zaprezentowane w ramach XXV Konkursu Potraw Regionalnych w gminie Czorsztyn.
Skład komisji oceniającej:
Andrzej Mikołajewicz – przewodniczący komisji,
Łukasz Szmytkowski – PZŁ Kalisz,
Bogusław Waksmundzki – wicestarosta powiatu nowotarskiego,
Tomasz Lipiński – przedstawiciel KRUS,
Piotr Bogdanowicz – członek komisji.
Komisja oceniła 17 nalewek biorących udział w konkursie, a punkty przyznawała według następujących wytycznych: surowce użyte do produkcji nalewek z rodzimych owoców, sposób prezentacji i podanie nalewki, barwa i klarowność nalewki, aromat, smak przed i po przełknięciu nalewki.
W konkursie zaprezentowano następujące nalewki:
KGW Huba
Nalewka z kwiatu czarnego bzu i nalewka porterowa
KGW Maniowy
Nalewka z owoców leśnych i nalewka z pigwy
KGW Mizerna
Nalewka z owoców czarnej porzeczki i nalewka z aloesu
KGW Kluszkowce
Nalewka z jeżyn i orzechówka
KGW Czorsztyn
Nalewka z wiśni i nalewka z pędów sosny
KGW Sromowce Wyżne
Nalewka chrzanowa i nalewka miętowa
KGW Sromowce Niżne
Nalewka z malin i nalewka z pigwy
KGW Brzyno
Nalewka aroniowa i nalewka miętowa
KGW Lubcza
Nalewka owocowa z lubczykiem
Komisja postanowiła nagrodzić i wyróżnić następujące nalewki:
Nalewka z kwiatu czarnego bzu - KGW Huba
Nalewka z owoców czarnej porzeczki - KGW Mizerna
Nalewka z wiśni - KGW Czorsztyn
Nalewka z malin - KGW Sromowce Niżne
Nalewka z jeżyn - KGW Kluszkowce
Nalewka z owoców leśnych - KGW Maniowy
Nalewka chrzanowa - KGW Sromowce Wyżne
Nalewka owocowa z lubczykiem - KGW Lubcza
Nalewka miętowa - KGW Brzyno
Każde Koło Gospodyń Wiejskich z gminy Czorsztyn otrzymało nagrodę Wójta Gminy Czorsztyn w wysokości 2000 zł oraz nagrodę Starosty Powiatu Nowotarskiego w wysokości 500 zł.
Wyróżnione Koła otrzymały również nagrody zasponsorowane przez Kasę Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Małopolską Izbę Rolniczą, Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Małgorzatę Gurgul „Mountains Gardens”, Powiat Nowotarski, Zespół Elektrowni Wodnych Niedzica, podologia&medycyna MEDICA PER PEDES.
Dodatkowo, Prezes Zarządu Krakowskiego Parku Technologicznego Tadeusz Zaremba ufundował nagrodę za wykonanie tradycyjnej potrawy w innowacyjny sposób, które otrzymało KGW Sromowce Wyżne.
Wszystkim uczestnikom konkursów dziękujemy za zaangażowanie i gratulujemy!