![spływ](/mfiles/653/44/65/i/1920-550/-Group-1-DJI_0176-HDR-5-_DJI_0201-HDR-5-6-images-1472x920-1716410058.jpg)
![sr1](/mfiles/653/44/159/i/1920-550/-Group-34-DJI_0773-HDR-5-_DJI_0803-HDR-5-7-images-1472x828-1716409725.jpg)
![zan1](/mfiles/653/44/160/i/1920-550/DJI_0439-1472x826-1716987914.jpg)
![bocki](/mfiles/653/44/194/i/1920-550/QBCI3599-1718618622.jpg)
![1](/mfiles/653/44/196/i/1920-550/-Group-1-DJI_0128-HDR-4-_DJI_0168-HDR-4-9-images-1472x828-1716408557.jpg)
![4](/mfiles/653/44/199/i/1920-550/DJI_0489-1472x828-1716988033.jpg)
![2](/mfiles/653/44/197/i/1920-550/Zamek-w-Czorsztynie-1472x908-1716408857.jpg)
![7](/mfiles/653/44/200/i/1920-550/-Group-18-DJI_0282-HDR-5-_DJI_0322-HDR-5-9-images-1472x920-1716409584.jpg)
14 lipca br. w Maniowach odbył się kolejny gminny Konkurs Potraw Regionalnych. Tematem przewodnim tegorocznych zmagań konkursowych były dania z wieprzowiny.
Oprócz tego, Panie z Kół Gospodyń Wiejskich z terenu Gminy Czorsztyn, przygotowały mnóstwo innych regionalnych przekąsek i dań, którymi częstowały zgromadzoną publiczność.
Wydarzenie otworzyła Aneta Markus, Wójt Gminy Czorsztyn, która podziękowała Paniom z Kół Gospodyń Wiejskich za działalność i pracę włożoną w podtrzymywanie tradycji i promowanie kuchni regionalnej.
Komisję konkursową tworzyli: Aneta Markus, Wójt Gminy Czorsztyn, Tomasz Hamerski, Starosta Powiatu Nowotarskiego, Rafał Jandura i Jacek Król, Członkowie Zarządu Powiatu Nowotarskiego, Bogusław Waksmundzki, Radny Powiatu Nowotarskiego, Marcin Kobuszewski, Dyrektor Oddziału Terenowego Krajowego Oddziału Wsparcia Rolnictwa w Krakowie, Monika Roszak, Prezes Fundacji Roll-Na oraz Agnieszka Regiec z Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.
Komisja konkursowa oceniając zgłoszone do konkursu potrawy, brała pod uwagę nie tylko smak i wygląd, ale także sposób podania i dekorację stoisk.
Komisja po degustacji dań konkursowych przyznała następujące wyróżnienia:
KGW Huba – „Boczek nadziewany mięsem kiełbasianym z sosem chrzanowym”
KGW Maniowy – „Galantyna z mięsa wieprzowego z konfiturą wiśniowo-żurawinową”
KGW Kluszkowce – „Żeberka z miodem podawane z pieczonym burakiem i młodymi ziemniakami”
KGW Mizerna – „Żur Mizerzki"
KGW Czorsztyn – „Bitki z prawdziwkami”
KGW Sromowce Wyżne – „Cukinia faszerowana wieprzowiną”
KGW Sromowce Niżne – „Talarki z bockio”.
Każde Koło otrzymało pamiątkowy dyplom oraz nagrodę finansową w wysokości 1 200 zł, ufundowaną przez Wójt Gminy Czorsztyn. Ponadto Koła otrzymały także bon od Starosty Nowotarskiego w wysokości 600 zł. Dodatkowo na ręce gospodyń trafiły nagrody rzeczowe ufundowane przez przedstawicieli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Oddział Terenowy w Krakowie, Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego i Lasów Państwowych – Nadleśnictwo Krościenko.
Całość wydarzenia uświetniły występy zespołów regionalnych: Mali Maniowianie oraz chorwackiego HKUD Petar Zrinski. Dawkę humoru zapewnił program Kabaretu Truteń a Halny Project poderwał do tańca zgromadzoną publiczność.