Osiemnaste urodziny Małopolskiego Festiwalu Smaku w Sromowcach Niżnych
Treść
Wyjątkowa edycja kolejnego Małopolskiego Festiwalu Smaku już za nami.
Jak na osiemnaste urodziny przystało, nie mogło zabraknąć atrakcyjnego programu wydarzenia. Organizatorzy zadbali o to, żeby każdy odwiedzający znalazł coś dla siebie.
Znany i lubiany szef kuchni Andrzej Polan ze swoimi współpracownikami przygotował pokazy gotowania na żywo i zaprosił na smaczne, oryginalne dania.
Przybyli ze wszystkich regionów Małopolski producenci przywieźli ze sobą znakomite produkty: miody, chrupiące pieczywo, przygotowane według starodawnych receptur wędliny, smaczne ciasta, rozmaite przetwory i wyroby z ziół.
Koła Gospodyń Wiejskich z Gminy Czorsztyn wraz z Kołami z Krośnicy, Grywałdu i Jaworek przyrządziły regionalne, tradycyjne dania i przekąski, które serwowały z uśmiechem i życzyły smacznego. Oprócz tego, każde Koło przyrządziło jedno danie, które było oceniane przez komisję konkursową.
Wszystkie Koła otrzymały pamiątkowe dyplomy za udział w wydarzeniu, a ponadto przyznano nagrody za najlepsze potrawy. Pierwsze miejsce zdobyło KGW Huba za „Polędwiczki wieprzowe z sosem borowikowym, makaronem i tartym serem”. Gratulujemy!
Na najmłodszych czekały gry, zabawy i wata cukrowa.
Na osiemnastych urodzinach nie mogło braknąć tortu i niespodzianki. W tym roku były to fascynujące pokazy iluzjonisty Janeczka. Muzyczną niespodziankę przygotowało Stowarzyszenie Muzyka Świata „Akord”, które wystąpiło wspólnie z Pienińskimi Flisakami oraz Anną Paluch, poseł na Sejm RP. Na zakończenie imprezy, zgromadzoną publiczność do tańca poderwała kapela Ciupaga.
Podczas wydarzenia odbyła się zbiórka charytatywna na rzecz osiemnastoletniej Zuzi.
Kapryśna pogoda Was nie odstraszyła, dziękujemy za obecność i do zobaczenia za rok!
W galerii zdjęć podsumowanie całego 18. Małopolskiego Festiwalu Smaku w Sromowcach Niżnych.