Zdjęcie w slajderze - Zamek CzorsztyńskiZdjęcie w slajderze - Spływ DunajcemZdjęcie w slajderze - Tor saneczkowyZdjęcie w slajderze - Trasy roweroweZdjęcie w slajderze - Tatry wysokieZdjęcie w slajderze - Ruiny Zamku w CzorsztynieZdjęcie w slajderze - Góralska tradycjaZdjęcie w slajderze - Piesze wędrówkiZdjęcie w slajderze - Jezioro CzorsztyńskieZdjęcie w slajderze - Strefa aktywnaZdjęcie w slajderze - Spływy kajakoweZdjęcie w slajderze - Kładka rowerowo-piesza na DunajcuZdjęcie w slajderze - Przystań żeglarskaZdjęcie w slajderze - Atrakcje zimowe

PROTOKÓŁ Z XXIII KONKURSU POTRAW REGIONALNYCH

Mizerna, 15.08.2018 r.

 

PROTOKÓŁ Z XXIII KONKURSU POTRAW REGIONALNYCH

 

Skład Komisji oceniającej potrawy oraz programy artystyczne KGW:

- Paulina Zajkowska - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

- Karol Zachwieja - Przewodniczący Rady Powiatu Małopolskiej Izby Rolniczej

- Zbigniew Oleś - Lokalny przedsiębiorca, kucharz - gastronom

- Piotr Gąsienica - Zastępca Prezesa Zarządu Głównego Związku Podhalan w Polsce

 

            Komisja stwierdza, że do XXIII Konkursu zostało przygotowanych i wystawionych do degustacji 192 potraw z 7 kół Gminy Czorsztyn oraz gości z Tarnowa Podgórnego, Krokowej oraz Kapuszan ze Słowacji.

            Ze względu na bardzo wyrównany poziom i wielkie zaangażowanie gaździn Komisja postanowiła przyznać równorzędne pierwsze miejsca wszystkim Kołom, szczególnie wyróżniając następujące potrawy:

 

1) MIZERNA - 1. Jagnięcina Pieczona,

                        2. Żur Mizercki,

 

2) CZORSZTYN - 1. Gulasz Czorsztyński,

                              2. Pierogi Razowe z Boczkiem,

 

3) SROMOWCE NIŻNE - 1. Krzun,

                                          2. Pierogi z Rydzami,

 

4) KLUSZKOWCE -  1. Bryja z Cieniny Mąki,

                                  2. Kapusta Śtuchano,

 

5) SROMOWCE WYŻNE - 1. Flaki z Skwarkami,

                                            2. Srulanka,

 

6) MANIOWY - 1. Grule z Lisówkami,

                         2. Chleb gryczany,

 

7) HUBA - 1. Ser Kozi,

                  2. Zupa z Lisówek,

 

8) KROKOWA - 1. Śledź opiekany,

                           2. Sękacz,

 

9) KAPUŚANY - 1. Maćanka,

                           2. Sirup proti kaślu,

 

10) TARNOWO PODGÓRNE - 1. Rogal Marciński

                                                  2. Gzik i Pyry

 

 

            Wszystkie potrawy były smaczne i oparte na recepturach kuchni poszczególnych regionów. Dekoracje stoisk nawiązywały do tutejszej kultury. Gaździny wyróżniały się strojem góralskim i piękną gwarą.

            Za programy artystyczne Komisja postanowiła również przyznać równorzędne pierwsze miejsca.

            W związku z powyższym Koła Gospodyń biorące udział w XXIII Konkursu Potraw Regionalnych otrzymują nagrodę Wójta Gminy Czorsztyn w wysokości 1400 zł dla siedmiu Kół z terenu Gminy Czorsztyn za całoroczną prace na rzecz kultury i promocji Gminy oraz kosze z darami Podhala wraz z kuchenkami turystycznymi dla zaproszonych gości.

            Nagrodę specjalną Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa wręczał Pan Marcin Szpitalak -  dla Koła Mizerna za całoroczną działalność. Nagrody w postaci trzech kuchenek turystycznych ufundowała Rada Powiatu Małopolskiej Izby Rolniczej w Nowym Targu, a wręczył je Przewodniczący Rady Powiatu Małopolskiej Izby Rolniczej Pan Karol Zachwieja dla zaproszonych Kół Gospodyń Wiejskich z Tarnowa Podgórnego, Krokowej oraz Kapuszan ze Słowacji

NA TYM PROTOKÓŁ ZAKOŃCZONO

Mizerna, 15.08.2018 r

  • Przejdź do BIP
  • Przejdź do ePUAP
  • Przejdź do GISON
  • Przejdź do eUrząd

Urząd Gminy Czorsztyn

  • 34-436 Maniowy, ul. Gorczańska 3
  • (18) 275 00 70,
    (18) 275 00 71,
    (18) 275 09 82,
    fax: (18) 275 09 87 wew.177
  • gmina@czorsztyn.pl

Pogoda

Czorsztyn

Dziś 19 Lis 2018-6 °
-8.7 °C20 Lis
-12.1 °C21 Lis
-10.0 °C22 Lis
-12.0 °C23 Lis

Galeria

Przejdź do zakładki galeria

Fotowydarzenia

Przejdź do zakładki fotowydarzenia